Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Waarom je elke dag best twee liter water drinkt … en hoe je dat doet

Water, bron van leven … en gezondheid. Toch als je er elke dag genoeg van drinkt, vooral als het erg warm is. Daarom is het belangrijk om enkele goede gewoonten aan te nemen. Met onze tips heb je die zo te pakken! 

Kids drinking water

“Drink elke dag 1,5 tot 2 liter water” … Dit voedingsadvies hebben we allemaal weleens gehoord. Terecht natuurlijk, want water is van levensbelang voor onze gezondheid! Het lichaam van een volwassene bestaat voor 60% uit water, bij een baby zelfs voor 75%! Elke dag verliezen we ongeveer 2 liter, door te zweten, te plassen en zelfs gewoon te ademen. Maar als we voldoende water drinken, kunnen we dat makkelijk compenseren.  

Waarom water zo goed voor ons is

Of je jong of oud bent, man of vrouw: water laat ons lichaam functioneren zoals het hoort. Het regelt de lichaamstemperatuur, houdt ons brein in conditie, elimineert toxines en helpt ons om fysiek beter te presteren. 

Voldoende water drinken houdt ook ons bloedvolume op peil – zodat zuurstof makkelijker bij onze spieren en in onze hersenen geraakt – en dient voor de aanmaak van speeksel, dat we nodig hebben voor een goede vertering. Wie genoeg water drinkt, bevordert celvernieuwing en krijgt een mooiere huid als cadeau! 

Uitgedroogd? Doe er wat aan

Wacht vooral niet tot je dorst hebt om te drinken, want eigenlijk ben je dan al aan het uitdrogen. Nog andere tekenen waarschuwen ons als we te weinig drinken: donkere urine, een droge mond of keel, vermoeidheid, duizeligheid en een droge huid. 

Als je sport, verlies je uiteraard nog meer vocht. Bij een inspanning stijgt onze lichaamstemperatuur en beginnen we te zweten om weer af te koelen. En dus drogen we uit, maar dat is dan weer nefast voor de prestaties die onze spieren levere . Drink dus voldoende en over een langere periode: vóór, tijdens en na het sporten. Je beperkt meteen ook de kans op blessures en vermoeidheid. 

Water als ritueel

Een volwassene zou minstens 1,5 liter water per dag moeten drinken (of 10 glazen van 15 cl) en een kind 1,2 liter (of 8 glazen). De hele dag door kleine slokjes nemen is het beste. Maar vergeet je gewoonweg om te drinken? Dat los je op door er een gewoonte van te maken. Drink bijvoorbeeld altijd een glas water als je opstaat, bij het ontbijt, tijdens het middageten, je koffiepauze, het avondeten, vóór je naar bed gaat, enz. 

Maak het jezelf makkelijker door altijd een fles water binnen handbereik te houden. En natuurlijk: afwisseling helpt! Geniet dus ook af en toe van een kop (kruiden)thee of koffie (zonder te overdrijven). Bovendien bevatten sommige voedingswaren zoals fruit, groenten en yoghurt heel wat water. 

Voor kinderen en jongeren

Vroeg geleerd, is oud gedaan … Kinderen al van heel jong bijbrengen dat ze genoeg moeten drinken, is zeker een goed idee. Een flink glas bij elke maaltijd, bijvoorbeeld, en nog wat meer als het warm is. Zijn je kinderen buiten aan het ravotten? Las dan af en toe een drinkpauze in. En geef ze altijd een flesje water in hun rugzak mee als ze naar de school, hobby of jeugdbeweging gaan. 

woman drinking water
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!
IBAN
PLEASE SUBMIT YOUR IBAN FIRST AND TRY AGAIN