Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Welke kookmethodes zijn duurzaam en gezond?

Vind je het milieu en gezonde voeding belangrijk en wil je weten hoe je beide criteria optimaal met elkaar verzoent? We leggen uit welke kooktechnieken ideaal zijn om duurzaam en gezond te koken en tegelijk energie te besparen.

Welke kookmethodes zijn duurzaam en gezond?

#1 Koken met de snelkookpan

Wil je graag milieuvriendelijk en gezond koken? De snelkookpan biedt je precies wat je zoekt. Nadat je de voedingswaren in de snelkookpan hebt gedaan met maar een beetje water, zorgt de hoge druk ervoor dat ze sneller gaar zijn door de stoom van meer dan 100°C. Zelfs twee tot drie keer sneller dan in een gewone kookpot! Zeker met een milieuvriendelijk ontworpen model (dat vaak ook nog recycleerbaar is) bespaar je energie. En de kers op de taart: in een snelkookpan blijven de vitamines en de smaak van de voedingswaren beter bewaard.

#2 Stoomkoken

Heb je geen snelkookpan? Stoomkoken kan ook in een stoomoven of een bamboemandje. Deze kooktechniek is vooral geschikt voor groenten, vis en zetmeelhoudende voedingswaren. Ze zijn sneller gaar dan in een gewone oven en ze behouden beter hun smaak en voedingsstoffen. Ideaal voor je gezondheid! Maar verwar stoomkoken niet met smoren! Bij smoren zitten de voedingsmiddelen in een hermetisch afgesloten recipiënt en je voegt helemaal geen water toe. De stoom is alleen afkomstig van het water dat in de voedingsmiddelen zit. Omdat de temperatuur laag blijft, duurt smoren veel langer.

#3 Wokken

Wokken of roerbakken doe je in een wokpan, op hoog vuur en met een beetje olie. Het voedsel is snel gaar, zodat je energie bespaart en de voedingsstoffen intact blijven. Eén minpuntje: wegens de bijzonder hoge temperatuur (270°C) hoor je wel eens dat wokken mogelijk kankerverwekkend zou zijn. Eigenlijk is alleen de rook die vrijkomt wanneer de olie oververhit geraakt schadelijk. En dat probleem is eenvoudig op te lossen.

#4 Zonnekoken

Een verrassende en weinig bekende techniek, die nochtans niet alleen heel milieuvriendelijk is, maar ook voordelig. Je hebt immers geen energie nodig! De naam zegt het al: zonnekoken doe je met een oven of kookpot die de zonnestralen opvangt. In de handel vind je allerlei modellen: met zonnepanelen of een reflectiescherm, als oven of met broeikaseffect.

#5 Let op voor het materiaal

Hoe duurzaam je kookt, hangt niet alleen van de gebruikte techniek af, maar ook van het materiaal van het toestel. Geef de voorkeur aan recipiënten (en keukengerei) in gietijzer, ijzer, inox of glas. Die zijn 100% recycleerbaar en gaan lang mee. Alleen met roestvrij staal (inox) moet je een beetje opletten als je allergisch bent aan nikkel! Vermijd in elk geval plastic en aluminium, die schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn.

Hergebruik het kookwater

100% duurzaam koken kan alleen maar als je verspilling vermijdt. Wist je dat je het kookwater van je deegwaren, rijst, aardappelen en (bio)groenten perfect voor andere bereidingen kunt gebruiken? Kookwater zit vol voedingsstoffen en is daarom ideaal om een soep of bouillon te bereiden. Voor je planten of je moestuin dient het als natuurlijke meststof.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!
IBAN
PLEASE SUBMIT YOUR IBAN FIRST AND TRY AGAIN