Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
3 tips om afval sorteren leuk te maken voor je kinderen

Toon je kinderen de weldaden van sorteren voor het milieu, via sorteer- en recycleerspelletjes en knutselen met gerecupereerde materialen. 

#1 Leg uit waarom we afval sorteren 

Kinderen zullen alleen maar willen sorteren als ze begrijpen waarom dat zinvol is. Neem daarvoor als ouders dus de tijd. Hebben ze favoriete strip- of tekenfilmhelden? Dan heb je het makkelijk, want de figuren in veel kinderverhalen promoten recycleren. Hebben je kinderen je geholpen om afval te verwijderen? Vraag hen dan of ze iets kunnen bedenken om minder te verspillen en de planeet beter te beschermen. Leg uit hoe je met gerecycleerd afval nieuwe voorwerpen of verpakkingen kunt produceren. Een spelletje maakt dat meteen duidelijk: geef ze enkele voorwerpen die gemaakt zijn van gerecycleerde materialen (een kledingstuk, een tas, een stuk speelgoed, enz.) en andere die als grondstof hebben gediend (een plastic fles, een kurk, een appel, enz.). Vraag hen dan om aan te geven welke voorwerpen uit beide groepen bij elkaar horen. Dat wordt gegarandeerd lachen! 

#2 Verpakkingen: speels leren sorteren 

Verzamel verschillende soorten verpakkingen en zet drie mandjes klaar in verschillende kleuren: geel voor droog en schoon papier en karton, blauw voor plastic, metaal en drankkartons (PMD) en ten slotte groen voor glas. Je kinderen moeten dan elke verpakking in het juiste mandje leggen. Natuurlijk pas je de verpakkingen aan de leeftijd van je kinderen aan en geef je kleuters bijvoorbeeld alleen maar plastic en papier-karton om te sorteren. Wil je het wat spannender maken? Vraag je kinderen dan om zoveel mogelijk verpakkingen correct te sorteren binnen een bepaalde tijd. 

Er bestaan ook heel wat kant-en-klare educatieve spelletjes. Je vindt ze vaak gratis op het internet of in bepaalde apps, zoals Dessine-moi une histoire, Allo Maman Dodo of Les Monstres Poubelles. Soms wijken ze een beetje af van het Belgische systeem om afval te sorteren, maar dat los je op door je eigen varianten te bedenken. 

#3 Recyclage: knutselen met recycleerbaar afval 

Leer je kinderen om gebruikte voorwerpen niet zomaar weg te gooien, maar er andere toepassingen voor te bedenken. Afval recupereren is altijd beter dan het weg te gooien. Van de volgende voorbeelden vind je makkelijk filmpjes op het internet:  

  • Een rekje voor boeken en schriften maken met een schoendoos 

  • Je eigen notitie- of tekenboekje maken met een lege doos van ontbijtgranen als omslag en papierafval. Of misschien kan die doos wel dienen om er tijdschriften in op te bergen? 

  • Een terrarium maken met glazen potten 

  • Conservenblikjes recycleren en versieren om er potloden en pennen of andere spullen in op te bergen 

  • Oude kurken kunnen dienen om er decoratieve letters, stempels of onderzetters voor glazen van te maken 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!
IBAN
PLEASE SUBMIT YOUR IBAN FIRST AND TRY AGAIN