Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Een plantaardig dieet: 5 gezondheidsvoordelen

Een gevarieerd plantaardig dieet zit vol voedingsstoffen die belangrijk zijn voor onze gezondheid, zoals eiwitten, essentiële aminozuren, vitamines, mineralen, vezels, enz. Het helpt ons om het risico op allerlei ziekten te verkleinen. 

Mom and baby holding vegetables

Dierlijke of plantaardige eiwitten ? 

Heb je ook al overwogen om over te stappen op meer plantaardige voeding? Het idee wint veld, omdat we er zelf beter van worden en de planeet een dienst bewijzen. Met groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden vervang je makkelijk volledig of gedeeltelijk producten van dierlijke oorsprong. Hebben we de eiwitten die zo overvloedig aanwezig zijn in vlees, eieren en melk dan niet nodig? 

Niet als we voldoende peulvruchten, granen en noten eten, want die compenseren ruimschoots het tekort aan dierlijke eiwitten. Er is wel een voorwaarde: het moet om complete eiwitten gaan, die alle aminozuren bevatten die ons lichaam nodig heeft. Dierlijke eiwitten zijn compleet, terwijl slechts enkele plantaardige eiwitten aan die eis voldoen: pompoenpitten, soja, quinoa, enz. Dat is te verhelpen door verschillende complementaire eiwitten te combineren, zoals rijst en kidneybonen, kikkererwten en tarwe (griesmeel), volle granen en noten of pitten, enz. 

 

5 voordelen van plantaardige voeding voor gezondheid en welzijn 

  1. Meer voedingsvezels 
    Plantaardige voeding verkleint aanzienlijk het risico op een tekort aan vezels. De aanbevolen dosis voor een goede darmtransit schommelt rond 30 g per dag en wie vooral plantaardig eet, haalt vaak het dubbele daarvan. 
     
  2. Eetlustregelend 
    Plantaardige voedingsmiddelen bezorgen ons sneller een voldaan gevoel, omdat ze veel vezels en water bevatten. Dat gevoel houdt ook langer aan. Tussendoor snacken hoeft niet meer! 
     
  3.  Minder ontstekingen 
    Rood vlees bevat zout en nitrieten en die kunnen in een te hoge dosis schadelijk zijn voor de gezondheid. Voedingsmiddelen op basis van planten zijn daarentegen van nature ontstekingswerend. Dat is een meevaller, want ontstekingen spelen een rol bij een aantal van de meest voorkomende ziekten.  
     
  4.  Bescherming tegen hart- en vaatziekten 
    Als we voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong door plantaardige producten vervangen, verminderen we de inname van verzadigde vetten en cholesterol, die bij overmatige consumptie hart en bloedvaten kunnen aantasten.   
     
  5.  Kleiner risico op diabetes 
    Verschillende wetenschappelijke studies* tonen aan dat plantaardige voeding het risico op diabetes type 2 verkleint. Dat geldt vooral voor rauwe producten, zoals fruit, groenten, zaden, noten of peulvruchten. Plantaardige voeding zou immers de insulinegevoeligheid en bloeddruk verbeteren, ontstekingen bestrijden en helpen om een normaal gewicht te behouden. 
Cooking Vegetables
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!
IBAN
PLEASE SUBMIT YOUR IBAN FIRST AND TRY AGAIN